BENDRUOMENĖ
STOP KADRAS IŠ MOKYKLOS: BEATRIČĖ IR „PASAMDYTOS” MŪZOS

STOP KADRAS IŠ MOKYKLOS: BEATRIČĖ IR „PASAMDYTOS” MŪZOS

Mokyklos gyvenimas intensyvus ir tirštas įvykių. Kasdien. Viskas čia mirguliuoja, šurmuliuoja, švysteli jaunatvišku šėlsmu ir nulekia sau… Ir viskas. Galima šyptelti ir pamiršti. Dar vieneri mokslo metai praėjo. O galima viduj spragtelėti STOP mygtuką, sustabdyti norimą kadrą ir dėmesingiau apžiūrėti. Tai tik vienas iš paprastučių mokyklos kasdienybės stebuklų. Šį kartą apie tai kaip mokiniai augina ir įkvepia vieni kitus.

Su dešimtoke Beatriče susipažinau ugdymo karjerai susitikime. Lyg tarp kitko persimetėm mintimi, jog matydama fotografiją savo ateities kelyje ji galėtų jau dabar kaupti savąjį kūrybos portfolio…

Ir štai netrukus imu stebėti ją besisukiojančią su fotoaparatu prie besikuriančios gimnazistų muzikinės grupės „Pasamdyti“. Galop aptinku jos sukurtą instaliaciją vienos dailės mokyklos darbų parodoje. Pasikalbėjome su Beatriče darsyk.

Jurga: Beatriče, man atrodo žavu ir prasminga, kai mokykloje vis pastebiu kaip gimnazistai talkina vieni kitiems mokykloje kurdami. Kaip Tavo kūrybiniuose tyrinėjimuose atsirado mūsų mokyklos muzikinė grupė „Pasamdyti“?

Beatričė: Dailės mokykloje šiais metais man atėjo laikas daryti savo diplominį darbą. Pasirinkau jį daryti fotografijos kryptimi, tačiau ilgai nežinojau kokia tema jį darysiu. Galvojau, ką fotografuoti man įdomiausia ir supratau, kad  tai – koncertai. Pasitariau su fotografijos mokytoja  ir ji man parodė fotografę Annie Leibovitz, kuri fotografavo grupę “The Rolling Stones”. Moteris ypatinga tuo, kad fotografavo ne tik koncertus, bet ir repeticijas, užkulisius, ir pan. Mūsų mokykloje susikūrė labai smagi, energinga ir linksma mano draugų grupė “Pasamdyti”. Tad nusprendžiau šią grupę parodyti didesnei auditorijai, fotografuodama juos scenoje, mokyklos rūsyje. Iš surinktos medžiagos sukūriau ir trumpą filmuką apie juos, galite pažiūrėti čia>>.

J: Į ką norėtum, kad žmonės atkreiptų dėmesį Tavo instaliacijoje? 

B: Labiausiai noriu ir tikiuosi, kad žmonės bežiūrėdami mano darytas nuotraukas pajaus energiją, kurią su savimi neša grupė “Pasamdyti”. Fotografuodama labiausiai stengiausi gaudyti momentus, kai grupė grodama jaučiasi laisvai ir gerai, juda ir linksminasi. Nuotraukos yra šiek tiek sujudėjusios „išsiblūrinusios“, tačiau yra pagautos emocijos ir judesiai. Tikiuosi, kad man pavyko nuotraukomis perduoti grupės energiją.

J: Ar tęsi bendradarbiavimą su grupe?

B: Su grupe “Pasamdyti” darbą tikrai žadu tęsti. Juos fotografuoti man buvo išties smagu, tad noriu ir toliau tęsti šią veiklą. 

Papasakojo mokyklos karjeros konsultantė Jurga